Buy low, sell high: hoe speculanten de prijs van graan bepalen

Op de beurs verhandelen speculanten elke graankorrel tot wel 135 keer. Zij handelen niet in fysiek graan, maar in beloften op graan. ‘Voor velen maakt het niet uit of ze nu in granen, goud of crypto investeren. Als de koers maar beweegt.’ Wat doet de strategie van deze beleggers met de prijs van ons voedsel?…

Achter de schermen van het Veiligheidsberaad

Om de coronacrisis te bestrijden komt sinds 2 jaar een groep van 25 ‘opperburgemeesters’ wekelijks bijeen in het Veiligheidsberaad. Voor het eerst vertellen vier van hen hoe die discussies verliepen en op welke hindernissen ze stuitten. Voor Hubert Bruls is de coronapandemie een balanceer-act die al bijna twee jaar duurt. De voorzitter van het Veiligheidsberaad…

‘Macht farmaceuten moet worden beteugeld’

Houd op met al die discussies over patenten en de hoogte van R&D-kosten. Ze leiden af van waar het echt om gaat: de veel te grote macht van een handjevol farmaceutische bedrijven. Die doet het zorgstelsel kraken, waarschuwt de Rotterdamse gezondheidseconoom Matthijs Versteegh. Matthijs Versteegh (36) is directeur van het institute for Medical Technology Assessment…

Nut corona-apps twijfelachtig

De CoronaMelder-app en zijn evenknieën in andere landen worden in circa één op de vijfentwintig coronagevallen ingezet. Dat blijkt uit onderzoek dat ik coördineerde voor The Investigative Desk en waaraan ook collega’s van drie andere Europese media meededen. We verzamelden informatie over het gebruik van 23 corona-apps. Uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan…

Waarom medicijnen zo duur zijn

Farmaceut Novartis vraagt 2 miljoen euro voor één zakje infuusvloeistof. Voorjaar 2021 maakte Zorginstituut Nederland bekend dat de vloeistof niet meer mag kosten dan 155.000 euro. Voor onderzoeksplatform The Investigative Desk onderzochten we hoe het kan dat medicijnen zoveel te duur zijn. We zagen hoe wetenschappers glanzende carrières maken en aandeelhouders miljarden incasseren, terwijl wanhopige…

From blockbuster to “nichebuster”

Twenty years ago, the EU passed a law to motivate the drug industry to develop medicines for rare diseases. But a system intended to help patients with neglected maladies primarily turned into a corporate cash machine. Daan Marselis and Lucien Hordijk report. After reaping 12 years of orphan exclusivity rewards in Europe, company executives at…

De vele lagen van Noord-Cyprus

Het noordelijke deel van Cyprus, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, geldt internationaal als bezet gebied en wordt daarom door veel reizigers overgeslagen. Toch is het absoluut veilig en gemakkelijk te bereizen. Achter alle stoere propaganda vonden we een land met heerlijke natuur, een fascinerende geschiedenis en een heel klein hartje. Met kracht duwt Ismail (71)…

Alles orderen via het epd

Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar massaal over op nieuwe software, een miljoeneninvestering die ook het leven van de dokters beter zou moeten maken. Kinderarts Jolita Bekhof had afgelopen november een nachtmerrie: in een spreekkamer van de Zwolse Isala klinieken tuurt ze naar haar nieuwe beeldscherm. De patiëntgegevens moeten in het juiste vakje. Ze buigt…

Weeralarm voor de SEH

Het viel cardio-anesthesioloog Bart Geerts op dat er weekenden zijn waarin hij 4 of 5 dissecties van de aorta behandelt op de SEH en daarna soms wekenlang geen enkele. Samen met het CBS en het KNMI ontwikkelt hij een weeralarm dat dissecties en andere acute ziekten moet voorspellen. Is dat een goed idee?

Geheimzinnigheid troef

Het akkoord dat België en Nederland sloten met Biogen over Spinraza geldt als een lichtpuntje in de strijd tegen machtige farmaceuten en hoge pillenprijzen. Voor het eerst lukte het twee landen om gezamenlijk een deal te sluiten met een geneesmiddelenfabrikant. Maar het is de vraag of de nieuwe aanpak de prijsstijging van nieuwe geneesmiddelen kan…