Portfolio

Photo by eberhard grossgasteiger from Pexels

Weeralarm voor de SEH

Het viel cardio-anesthesioloog Bart Geerts op dat er weekenden zijn waarin hij 4 of 5 dissecties van de aorta behandelt op de SEH en daarna soms wekenlang geen enkele. Samen met het CBS en het KNMI ontwikkelt hij een weeralarm dat dissecties en andere acute ziekten moet voorspellen. Is dat een goed idee?

Photo by Noelle Otto from Pexels

Geheimzinnigheid troef

Het akkoord dat België en Nederland sloten met Biogen over Spinraza (nusinersen) geldt als een lichtpuntje in de strijd tegen machtige farmaceuten en hoge pillenprijzen. Kunnen beide landen de prijsstijging van geneesmiddelen stoppen? In NTvG weeg ik de kansen.

NTVG - big pharma tegen de staat

Big Pharma tegen de staat

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) probeert bij farmaceutische bedrijven korting te bedingen voor ‘dure geneesmiddelen’. Hoeveel precies is geheim, maar uit gegevens die NTvG verzamelde blijkt dat die kortingen niet opleveren wat VWS ervan verwachtte.

NTVG - Prijsstelling Orkambi

Prijsstelling Orkambi

Gezondheidsministers wereldwijd zoeken naar mogelijkheden om de zorgkosten te beteugelen. Dan helpt het niet dat nieuw geïntroduceerde geneesmiddelen steeds duurder worden. De casus Orkambi laat goed zien waarom fabrikanten er toch in slagen een hoog tarief te krijgen.

NTvG Patentoorlog

De patentoorlog

Om de winst hoog te houden wordt patentbescherming voor medicijnfabrikanten belangrijker. Een strategie die de sector tot in de puntjes beheerst, maar die de samenleving geld kost, leg ik uit in NTvG.

NTVG pillentekorten

Oplossing pillentekort nog ver weg

Steeds vaker blijken allerlei gewone pillen niet leverbaar, soms zelfs geruime tijd. Wantrouwen tussen de betrokken partijen, starre regelgeving en steeds verder krimpende marges staan échte oplossingen tot nu toe in de weg. In twee verhalen voor NTvG bracht ik de oorzaken van de tekorten in kaart: van apotheek tot fabrikant.

NTVG decentralisatie jeugdzorg

Transformatie jeugdzorg is pas net begonnen

In 2015 ging de jeugdzorg op de schop, om zorg op maat dicht bij de cliënt mogelijk te maken. Er volgde anderhalf jaar vol decentralisaties en bezuinigingen. Het NTvG keek in de Gelderse gemeenten Voorst en Arnhem hoe de jeugdzorg er een jaar later voor staat.

Vanwege personeelstekort geen controle op vluchtelingen

Onderzoek naar het asielbeleid

Samen met Anneke Stoffelen verdiepte ik me in het asielbeleid: welke maatregelen neemt de overheid om de grote asielinstroom in goede banen te leiden? Na een wob-verzoek kregen we een aantal interne nota’s, waaruit onder meer blijkt dat het ‘laten oplopen behandelduur nareis’ een van de opties is. Dan gaat het dus om een rem op gezinshereniging….

NTVG integriteit ter discussie

Integriteit bestuurders staat ter discussie

Schandalen in de zorg waren er genoeg de afgelopen jaren. Na ieder bericht wordt al snel met een beschuldigende vinger naar de bestuurders en zorgverleners gewezen: ‘die zullen wel niet integer zijn’. Tijd voor een nieuwe invalshoek, vindt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) om met een nieuwe invalshoek te komen.

Verhalen uit de Griekse crisis

In mei en juni 2015 reisde ik naar Athene en Thessaloniki om met eigen ogen te zien hoe de crisis het leven van gewone Grieken raakte. In Brussel werd op dat moment hard onderhandeld over het steunpakket dat aan alle ellende een einde moest maken. Aan dat nieuws kon je in Nederland niet ontkomen. Het ging over deadlines…